Oct 01

Srbija ne nostrifikuje diplome crnogorskih pravnih fakulteta

by admin in Vesti 0 comments 895 tags: , , ,
Srbija ne nostrifikuje diplome crnogorskih pravnih fakulteta

Srbija ne nostrifikuje diplome crnogorskih pravnih fakulteta

Već više od godinu dana Srbija ne nostrifikuje diplome pravnih fakulteta onima koji su ih stekli u Crnoj Gori ukoliko žele da se zaposle u Srbiji, objavile su podgoričke “Vijesti”.

Srbija identičnu praksu ima i prema ostalim državama u okruženju, ukoliko je svrha zahteva za nostrifikaciju zapošljavanje.

List navodi da je za sada za nostrifikaciju iz Crne Gore u Srbiji na čekanju oko 200 pravnika.

Crna Gora godišnje nostrifikuje u proseku oko 2.000 diploma.

Ministarstvo prosvete Crne Gore zatražilo je obrazloženje od Centra za informisanje o priznanju inostranih školskih isprava za svrhu zapošljavanja u Srbiji (ENIC centar).

Crnogorski ministar Damir Šehović obratiće se ministru prosvete Srbije Mladenu Šarčeviću kako bi se našao način da se zaštiti interes crnogorskih studenata.

Veći deo obrazovnih isprava koje Crna Gora potvrđuje, dolazi sa ustanova u Srbiji, čak i iz onih koje, poput Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, nemaju akreditacije za programe u Srbiji, a rade na osnovu licence iz 2005. godine.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nisu odgovorili na pitanja Vijesti koliko diploma pravnih fakulteta iz Crne Gore u poslednje dve godine čeka na nostrifikaciju. (RTS)

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *