Feb 16

Kako položiti pravosudni ispit

by admin in Blog 1 comments 16351 tags: , ,

Kako položiti pravosudni ispit

Drage kolege, tekst “Kako položiti pravosudni ispit” namenjen je diplomiranim pravnicima koji, kako i naslov kaže, nameravaju da prijave polaganje pravosudnog ispita.

Najvažniji savet koji mogu da dam navedenoj kategoriji lica jeste taj da na prvom mestu dobro razmisle da li su spremni na sve napore koje podrazumeva priprema za polaganje tog ispita.

Najveći broj onih koji žele to da urade zaposlen je, oženjen/udata, ima jedno ili više dece.

Ako niste spremni da pored svih poslovnih i porodičnih obaveza ozbiljno učite nekoliko sati dnevno u periodu od najmanje tri meseca, nemojte trošiti novac i vreme na pripremu ispita.

Ako ste spremni i imate volju (čitajte: živce) za ono što vam predstoji, evo nekoliko saveta…

Pravosudni ispit, prvi korak: Pripremna nastava

Prijavio sam se za pohađanje pripremne nastave na Pravnom fakultetu, što smatram najvećom greškom koju sam napravio u vezi sa polaganjem pravosudnog ispita.

Cena je bila 40.000 dinara (!!!), a za to dobijate ostarelog sudiju koji dođe, sedne za katedru i bezličnim glasom vam čita zakon, uz poneki kraći komentar.

Ne znam kako je na pripremnoj nastavi koju organizuje Projuris, ali generalno, ako niste ništa učili, bolje je da prvo sedite kod kuće i pređete celu ispitnu materiju, a tek posle toga prijavite pripremnu nastavu, koja može da vam pomogne u ponavljanju gradiva.

Ovo naročito važi ako ste zaposleni i vaša firma pristane da vam plati pripremnu nastavu.

Učenje za pravosudni ispit

Molim vas da sebe radi uvažite ovaj savet: kad god je to moguće, učite iz ZAKONA (još bolje ako imate zakon sa komentarom).

Kada kažem da kad god je to moguće učite iz zakona, mislim na to da samo ona pitanja koja su teorijskog karaktera, kao što su načela nekog postupka ili pravna priroda nekog pravnog instituta, učite iz priručnika ili iz knjiga sa fakulteta.

Najveći broj ispitivača radi u praksi, te su im zakoni najbliži. I niko vam neće zameriti ako im ne ispričate neko mišljenje iz teorije, a kažete kako je pitanje regulisano zakonom.

Kada budete podvlačili tekst koji učite, naročito vam savetujem da u tome budete što škrtiji.

Podvlačite samo one rečenice koje je i sam autor napisao masnim slovima ili koje su ispisane kurzivom. Nemojte se opterećivati detaljima.

Pa prisetite se, kada ste na ispitima na fakultetu, ako ste znali neko pitanje, uspeli da kažete više od 10-15 rečenica. U najvećem broju slučajeva, profesor vas prekida kada kažete glavne stvari koje se tiču nekog pitanja i kaže vam da pređete na sledeće pitanje.

Tokom celog studiranja nisam uspeo da se nateram da se ne gubim u detaljima, te mi je za spremanje svakog ispita bila potrebna prava večnost.

Za najveći broj ispita Projurisovi priručnici su bili solidni, ali ni oni koji je izdao Službeni glasnik nisu loši (osim MPP-a, 115 strana (!?)).

Naročito je dobar priručnik SG iz Upravnog prava, 300 strana, autor prof. Zoran Tomić. Koncizan je, jasan i što je najvažnije, sadrži gotovo sve relevantne odredbe iz ZUP-a i ZUS-a, pa vam pored ovog priručnika zakoni nisu potrebni.

Važna napomena: profesora Zorana Tomića ne poznajem ni lično, niti preko drugih ljudi, te nemam razloga da ga reklamiram. Jednostavno, toliko mi se dopao priručnik, da mi je prosto žao što nisu svi udžbenici na Pravnom bili takvi: potpuni, a opet ne nepotrebno preširoki.

Slušanje ispita

Obavezno! Najbolji način je da se dogovorite sa nekoliko kolega koji dođu da slušaju ispite da svako od vas ostane na jednom ispitu dok god on traje i da zapisuje pitanja.

Profesori, sudije i ostali ispitivači uglavnom imaju neke omiljene oblasti koje najviše pitaju i suprotno, postoje neke koje nikada ne pitaju, što može puno pomoći u redukciji gradiva koje se sprema.

Primer: Sudija VKS Jokić ispituje trgovinsko pravo. Prvo pitanje je ili preduzetnik ili neki oblik privrednih društava (o.d, k.d, d.o.o. ili a.d), drugo je iz Zakona o stečaju, a treće neki od trgovačkih ili obligacionih ugovora. O drugim oblastima ne treba se ni zamarati – eventualno treba pročitati da ne ispadnete totalni duduk, ako vas slučajno pita.

Polaganje ispita

U vezi sa pismenim radovima, najvažniji savet je da kada budete dobili zadatak (da izradite presudu, optužnicu i sl.) ne pišete koncept na posebnom papiru sa koga ćete posle da prepisujete u zvaničan rad. Četiri sata koja su predviđena za pismeni rad mogu vrlo brzo da prođu.

To mi se desilo na pismenom iz građanskog prava, jer nisam uspeo da prepišem obrazloženje presude do kraja sa koncepta. Ali valjda su ljudi iz komisije uzeli u obzir i koncept koji sam predao uz rad, pa sam položio pismeni iz građanskog.

Na pismenom iz krivičnog nisam napravio istu grešku, pisao sam odmah na zvaničan papir, pa sam završio rad sat vremena pre kraja.

Najveću pažnju obratite na to da vaša pismeno izrađena presuda IMA SVE OBAVEZNE ELEMENTE koje jedna presuda po zakonu mora da ima. Bitno je i kako kvalifikujete određeno krivično delo, na primer.

Pitanje kako ćete presuditi (kriv – nije kriv) i koji su razlozi za to, manje su bitni i neće vas niko oboriti na pismenom ako imate drugačije mišljenje od drugih. Ali hoće ako zabrljate dispozitiv (izreku) presude.

Na usmenom ispitu dolazi do izražaja ono što sam napred napisao u vezi sa savetima za učenje: najveći broj ispitivača je normalan i traži samo osnovno.

Na primer, radno pravo u II ispitnom odboru ispituje prof. Milutin Đuričić. Tačno je da ne traži puno, ako se ne varam postavlja samo dva pitanja (na početku). Ali, kada budete odgovorili na ta dva pitanja, postaviće vam još jedno ili dva pitanja koja nemaju veze sa onim pitanjima koje ste dobili.

Ako znate, prekinuće vas posle tri-četiri rečenice i ispit ćete položiti bukvalno za pet minuta. Međutim, ovo je mač sa dve oštrice, MORATE DA ZNATE te tri-četiri rečenice. I zato je najbolje da učite iz svakog pitanja samo osnovne stvari, ali da ih znate savršeno.

U toku spremanja ispita pokušajte da smanjite cigarete (ako ste pušač), bavite se nekom fizičkom aktivnošću (najbolje je i za porodične odnose ako u toj aktivnosti učestvuje i vaš supružnik i redovno spavajte (nemojte visiti noću na internetu).

Naročito je važno da se noć pre ispita dobro ispavate, u suprotnom, desiće vam se kao i meni nekoliko puta na fakultetu, da posle celonoćnog učenja čitate neki tekst i jednostavno ne prepoznajete značenje reči koje čitate ili da se ne sećate nekih stvari koje ste prethodnog dana ponovili i savršeno znali.

Posle ispita

Ako ne položite ispit – nije dozvoljeno da prijavljujete ispit narednih šest meseci, pa ako imate volje i para za sve ispočetka, navalite.

Ako položite – plakaćete od sreće što se sav trud isplatio i što ste korak bliže da dobijete posao, postanete advokat, sudija, tužilac ili da dobijete bolje radno mesto od onog na kome ste sada.

Pored rađanja deteta, venčanja, diplomiranja na fakultetu, Zvezdinog osvajanja titule evropskog i svetskog šampiona, polaganje pravosudnog ispita je jedan od najradosnijih trenutaka u mom životu.

Nadam se da će saveti koje sam vam dao u ovom tekstu doprineti tome da i vi lakše položite ovaj ni malo naivan ispit i doživite ogromnu radost i zadovoljstvo koje ja trenutno osećam.

Slomite nogu!

Nemanja Mandić, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom

1 Comments:
 1. Nataša Ilievski January 03, 2019

  Dragi kolega,
  Slučajno sam naišla na Vaš tekst i hvala na veoma realno prikazanom iskustvu prilikom pripreme i polaganja pravosudnog. Meni je na rasporedu konačno i taj famozni pravosudni ispit, i Vaš komentar je prvi koji sam pročitala, a trudiću se da bude i poslednji i da ne čitam niti da čujem kukanje i preuveličavanje drugih ljudi, već da se fokusiram upravno na Vaš pogled na ovaj poduhvat.
  Što se tiče, profesora u Novom Sad, malo je drugačija ekipa, ali upravo kao što ste rekli, treba učiti i samo slušati ko kako ispituje i držati se zakona i suštine, a sve detaljnihe informacije iz knjiga koje se slučajno zalepe, dobrodošle su.
  Malo je reći da me je strah, ali ću se truditi svakog dana da taj strah preobrazim u obazrivost i podsticaj za učenje. Takođe, pojačane fizičke aktivnosti će biti obavezan element pripreme pravosudnog. Tako da ko zna, možda istrčim i svoj prvi polumaraton !

  Hvala još jednom na podeljenom tekstu.

  Srdačan pozdrav i Srećna nova godina!

  Nataša Ilievski, adv.pripravnik

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *